Új Magyarország Fejlesztési Terv

  • létrehozva: 2016. 06. 23.
  • frissítve: 2016. 08. 17.

ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV - TIOP 1.2.3-09/1 „Tudásdepó Expressz"

Mór és Bicske önkormányzata konzorciumba lépett annak érdekében, hogy mindkét településen a városi könyvtárban EU-s támogatással informatikai fejlesztés valósulhasson meg. Az önkormányzatok összesen 8 millió forintot nyertek a TIOP 1.2.3-09/1 „Tudásdepó Expressz" című pályázaton, amely új szerverek, szolgálati és felhasználói számítógépek beszerzését teszi lehetővé.
A könyvtárak új, korszerű szolgáltatásainak bevezetéséhez és az alapszolgáltatások színvonalának emeléséhez nélkülözhetetlenné vált az információtechnológia alkalmazása. Ebben nyújt nagy segítséget az egy-egy új szerver, a 2-2 szolgálati és a 4-4 felhasználói számítógép, a meglévő számítástechnikai eszközökkel együtt.

A különböző könyvtári munkafolyamatok gépesítése gyorsabbá, megbízhatóbbá teszi a könyvtári munkát. A hagyományos cédulakatalógust felváltó számítógépes adatbázis biztosítja a könyvtár dokumentumállományának sok szempontú feltárását és visszakeresését.

Az új felhasználói számítógépek minőségi változást jelentenek a könyvtárlátogatóknak A fogyatékkal élők számára képernyőolvasó szoftver illetve akadálymentes honlap biztosítja a könnyebb hozzáférést.

A projekt megvalósítása után az olvasónak lehetősége nyílik arra, hogy otthonról is betekintsen a könyvtárunk adatbázisába, a hálózati kapcsolatok révén pedig lehetővé válik távoli adatbázisok lekérdezése.  

  
Mór Városi Önkormányzat                                  Bicske Városi Önkormányzat 
Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központ         Nagy Károly Városi Könyvtár

-------

A Radó Antal Könyvtár és Művelődési központ szolgáltatásainak fejlesztése a jobb jövő érdekében"

TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0046

Mór Város Önkormányzata által elnyert TÁMOP 3.2.4./08-1 „ A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében - Könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését szolgáló fejlesztése" című pályázat „Tudásdepó expressz" konstrukciójának keretein belül tizennyolc rendezvényt szervezett a diákoknak a Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központ.

A pályázattal összesen 11.109.445 Ft-ot nyert el az intézmény, amelynek nagy hányadát a programok megvalósítására, a fennmaradó részt pedig a könyvtári dolgozók képzésére, a honlap fejlesztésére, eszközbeszerzésre, marketingköltségekre, valamint könyvtár- és olvasásnépszerűsítő kiadvány megjelentetésére fordította.

A pályázat célja az volt, hogy fejlessze a könyvtári szolgáltatásokkal megvalósuló olvasási kompetenciákat, szolgálja a minőségi oktatást, a formális oktatáson kívüli képzést, tanulást. Hivatott javítani a könyvtárak helyi és kistérségi igényeiket kielégítő szolgáltatásának minőségét és hatékonyságát.

A megvalósításban résztvevők fontosnak tartották, hogy olyan fellépőket sorakoztassanak fel a térség általános- és középiskolásai részére, hogy szórakoztatva, kötetlenül, interaktívan jussanak el a tanulókhoz a tantervhez kapcsolódó szellemi javak. Ebben nagy szerepet kapott a zene, mint közvetítő, leginkább zenés előadások alkották a programokat.

2010. szeptember 22-én a Kávészünet együttes előadásával kezdődött a tizennyolc rendezvényből álló „Olvass a hangok között" című programsorozat. A fellépők között neves énekesek, zenészek, színészek voltak, akik megzenésített versekkel, színházi előadásokkal szórakoztatták a diákokat. Itt volt többek között Lackfi János, Lovasi András és a Véletlen együttes, Ferenczi György és a Rackajam. Láthatták az Ametist Bábszínház, a Vörösmarty Színház, a Magyar Nemzeti és Ifjúsági Színház fantasztikus előadásait.

A könyvtári órákon 540 tanuló vett részt. Az órák célja a könyvtári alapfogalmak megismertetése, a könyvtárhasználati képességek fejlesztése mellet felkelteni az érdeklődést a könyv, az olvasás iránt.

A pályázat segítségével ezeken kívül megújult az intézmény honlapja, az olvasóterembe új, a környezethez illő székek kerültek, a könyvtárosok pedig továbbképzéseken fejleszthették tudásukat.

 

Kedvezményezett neve:

Mór Város Önkormányzata

8060 Mór, Szent István tér 6.

 

Közreműködő Szervezet neve:

ESZA Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft.

1134 Budapest, Váci út 45. C épület

www.esza.hu 

www.nfu.hu

 

 

ÁROP-1.A.2/A-2008-0162 pályázat

Kedvezményezett: Mór Város Önkormányzata
Cím: Mór Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése a hatékony működési kultúra megerősítése, a működési hatékonyság optimalizálása érdekében

Projekt időtartama: 2009.04.01.-2010.05.31.
Projekt összköltsége: 19 369 435 Ft
Támogatás mértéke: 17 919 998 Ft
Önrész mértéke: 1 449 437 Ft.
Közreműködő szervezet: Váti Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. 1016 Budapest, Gellérthegy utca 30-32.
Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális  Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt.
A projekt saját honlapja: www.euprojektek.hu/mor
A projekthez kapcsolódó anyagok alább megtekinthetők.