Tájékoztató a lakás rendeltetési egységek számáról szóló hatósági bizonyítvány kiállításáról

  • létrehozva: 2022. 09. 14.
  • frissítve: 2022. 09. 14.

Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítása új hatáskört és feladatkört ad a jegyzőknek hatósági bizonyítvány kiállítására a lakás rendeltetési egységek számáról, ahhoz, hogy a lakossági fogyasztó jogszerűen vegyen igénybe kedvezménnyel elszámolt földgáz mennyiséget.

Ennek megfelelően, ha társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több, de legfeljebb négy önálló lakás* található, és ugyanazon mérőórán vannak, akkor az állam lehetővé teszi, hogy a rezsicsökkentett áron jussanak a lakáshasználók hozzá a földgázhoz.

A gázszolgáltató felé a jegyző által kiadott hatósági bizonyítvány igazolja, hogy az adott ingatlanon hány lakás rendeltetési egység található.

A hatósági bizonyítvány a következő módon igényelhető:

Ki kell tölteni a csatolmányban található formanyomtatványt!

A formanyomtatványt a lakossági fogyasztó terjesztheti elő, két tanúnak is alá kell írnia, büntetőjogi és kártérítési felelősségük tudatában! A formanyomtatványon kitöltést segítő tájékoztató található!

A kitöltött, tanúzott nyomtatványt VAGY elektronikus úton az ügyfélkapun e-papíron (https://epapir.gov.hu/) VAGY postai úton, VAGY személyesen, a polgármesteri hivatal portáján lévő gyűjtőládába kell bedobni.

Amennyiben a formanyomtatvány kitöltése megfelelő, a polgármesteri hivatal kérésre elküldi, vagy személyesen átadja a hatósági bizonyítványt. Amennyiben kérdés merül fel, érdeklődni a 22/560-805-ös telefonszámon lehet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a gázszolgáltató bármikor kérheti az adott ingatlan hatósági ellenőrzését, amit az eljáró hatóság, vagy a felügyeleti szerv folytat le. Amennyiben az ellenőrzés megállapítja, hogy az ügyfél nyilatkozata valótlan volt, a versenypiaci ár másfélszeresét kell kifizetnie az ügyfélnek kártérítésként!

*   Lakás: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) 105. § (1) bekezdése szerint

További hírek:

"Ezerjó Fakanálforgató" főzőverseny

általános | 2024. 03. 28.

"Ezerjó Fakanálforgató" főzőverseny

A Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete idén is meghirdeti hagyományos, BORRAL KÉSZÜLŐ ÉTELEK ORSZÁGOS FŐZŐVERSENYÉT a 2024. évi Móri Szent György-heti Vigasságok keretében.

Jöjjön el Ön is családjával, barátaival e vidám, hangulatos tavaszi kiruccanásra, az ország bármely tájáról, vagy akár az országhatáron túlról is!

KSH lakossági adatgyűjtés - Időmérleg

általános | 2024. 03. 26.